Пейзажи на метър

Изложбата в Галерия ИСИ-София е вдъхновена от творческия престой на Мария Налбантова в Ню Йорк. В продължение на няколко месеца през 2022 година артистката се слбъска с живота и изкуството в американския мегаполис и в резултат на това се ражда Пейзажи на метър. Проектът представя пространтвено-веремева композция от фрагменти на паметта на Налбантова, които могат да бъдат възприети и като средство за комуникация, и като следа, улика, но най-вече като мерна единица.

Независимо от мястото, човешкото въображение и око създава панорами от впечатления. Понякога това са късчета от забравени маркери между страниците на книга, а друг път парчета стъкло, керамика или стари обувки,  разпръснати в пясъка. В Ню Йорк Мария Налбантова си задава множество въпроси в моментите на откритие на нови места и обекти, които я привличат със странносто си обаяние и начин на обживяване – винаги човешки и разбираеми, никога едноизмерни или грозни. Пейзажи на метър е опит за споделяне на някои от тези малки фрагменти и спомени от съзнанието на Налбантова, в които личната история се пресича с историята на града. 

Докато има множество начини за измерване на времето, разстоянията и скоростта, то в изложбата на Мария Налбантова е предложен нестандартен отговор за мерната единица – фрагментът като (не)изживян спомен за чуждо преживяване, превърнало се в наше наследство. Макар че пейзажите са в метри, с всяко свое произведение артистката ни припомня, че в град като Ню Йорк – градът, който никога не спи, възможностите са неизмерими.

В творчеството си Мария Налбантова изследва най-често социални и политически теми и тази тенденция не се променя и тук. В представените пейзажи разглеждаме и проблематиката на съвместния живот на хората, околната среда, грижата и отговорността.

Програма

23 февруари 2023 - 07 април 2023 - Институт за съвременно изкуство София