По-добрата част от нас

От 29 февруари до 4 април в галерия Структура можем да видим изложбата По-добрата част от нас. Тя събира творби на 12 автори от различни поколения и периоди от 1992 г. до днес. Всичките творби се занимават с темата за насилието и всички негови проявления: от терора над хора и животни, през политическото регулиране и управляване на обществото, страховитите проявления на национализма, ролята на медийния шум и манипулациите на киноиндустрията до войната като негова крайна проява.

Експозицията, макар и да се занимава с тъмна тема, тя цели не просто да документира и предупреждава, но и да ни даде надежда, че все пак „По-добрата част“ все още съществува.

В експозицията се запознаваме с творбите на Боряна Росса и Олег Мавромати, Димитър Трайчев, Калин Серапионов, Кирил Прашков, Константин Златев, Красимир Терзиев, Нено Белчев, Нина Ковачева, Правдолюб Иванов, Симеон Симеонов, Явор Костадинов.

Грижете се за оръжието си, както за четката си за зъби (1995) на Калин Серапионов възниква като реакция срещу насилието в различните му форми, което в средата на 90-те години на ХХ век е ежедневие в България. Кирил Прашков представя Национална каска (1992), която разглежда темата за национализма. Работата на Нина Ковачева е част от серия рисунки (2015), за чието заглавие е използвано наименованието на една визионерска поема на Уилям Блейк The Marriage of Heaven and Hell. Художничката развива този мотив, за да ни внуши, че няма невинни.

Какво друго ни разказват творбите на останалите артисти можем да разберем в пространството на галерия Структура  до 4 април.

Програма

29 февруари 2024 - 04 април 2024 - Структура