ПОСЛАНИЯ / 120 години от рождението на Златю Бояджиев

Жанр: живопис

Връщаме се 120 години назад и проследяваме развитието на един от най-големите таланти в историята на българското изобразително изкуство. Разбира се, става въпрос за Златю Бояджиев и от 14 септември в Национална галерия Двореца разглеждаме основните стилови и тематични линии в творчеството на художника до 1951 година, когато е поразен от тежък инсулт и започва да рисува с лявата ръка, трансформирайки живописния си изказ.

В 12 зали на два етажа са представени живописни платна и подготвителни ескизи към три от най-емблематичните от тях: Сватба в Брезово, Брезовски овчари и На нивата/След оран, както и документални материали и фотографии, предоставени от наследниците на Бояджиев и от архива на СБХ. За пръв път можем да се възползваме и от индивидуален двуезичен аудиогид за 19 от експонираните картини с текстове на изкуствоведи от Националната галерия. По време на изложбата ще бъде представен и двуезичен каталог в навечерието на Златю Бояджиев на 22 октомври. Съпътстващата програма включва турове с кураторите и презентация на главния реставратор на галерия Милена Донкова.

Заглавието на изложбата препраща към богатството от смислови и емоционални внушения в произведенията на художника – послания за родолюбие и синовна привързаност, за морал, чест и дълг, за вечното и непреходното, за волята на духа и силата на характера в стремежа към уникалност. Философското мислене на Златю Бояджиев е дълбоко вплетено в творбите му, в които търсим смисъла на живота, връзката на човека с другия и с природата. С удоволствие и интерес изследваме богатата душевност на автора, неговата проникновеност и произволност във виталната му живопис.

Програма

14 септември 2023 - 07 януари 2024 - Национална галерия в Двореца


Може също да ти хареса