Посланието не е медията

На 1 септември в галерия Аросита Желко Терзиев открива своята нова изложба Посланието не е медията, с която анализира възприятията на съвременния човек. Неин основен фокус е сблъсъкът между думите и образите. Този конфликт причинява загуба на способността за логическа оценка, щом визуалното започне да доминира над вербалното.

Картините и обектите на пръв поглед наподобяват причудлив набор от послания, заети от ежедневната информационна лавина от образи. Сред тях сякаш липсва ясен наратив. Заменяйки репликите на Чичо Скруч и Доналд Дък от комиксите с откъси от Есета на Хосе Ортега и Гасет, авторът разглежда функцията на езика, когато образът и словото са несъвместими. Думите престават да са средство за обмен на идеи, а човешката реализация е обвързана с притежанието вместо с изграждането ни като личности.

Стъпалата в изложбата носят следи от различни културни пластове на изчезнали епохи. В тях е закодирано едно от основните послания на изложбата – обществото се разпада, когато загубим дълбочината и качеството на езика, а несъзнателното живеене в съзерцаване на „доминиращите образи на потребността“ създава порочен кръг от изолация и отчуждение.

Желко Терзиев е живописец по образование, но се занимава и със съвременни художествени медии. Участва в международни и местни изложби, а през 2008 г. е номиниран за наградата Gaudenz B. Ruf Award.

Експозицията Посланието не е медията разглеждаме до 13 септември.

Програма

01 септември 2023 - 13 септември 2023 - Аросита


Може също да ти хареса