Преминаване – траектории във времето / Депо 80

Жанр: живопис

Юбилейната изложба на професор Станислав Памукчиев събира нови творби и селекция произведения от 45-годишната творческа практика на художника. Проектът се разгръща в две паралелни експозиции на две отделни локации: галерията на СБХ и галерия Арте. Творбите, подредени в трите зали на първия етаж на Шипка 6, са последните непоказвани досега голямоформатни картини на Памукчиев, серия пластични инсталации, адаптирани за мащаба на пространството, мултимедиен проект и видеоинсталация. Идеята на изложбата е да представи в общо пространство и в единодействие паралелните траектории на творческите търсения и реализации на автора.

Докато Преминаване – траектории във времето представя нови творби на Памукчиев, Депо 80 в галерия Арте е посветенана 80-те години – период, който бележи началото на творческото развитие на Памукчиев и неговите пластични, стилистични и тематични търсения.

В това десетилетие интересът на художника е насочен към участта на малкия човек и неговите житейски страсти, болки и надежди. Социалният критицизъм в тези картини се разминава с исторически оптимизъм на онова време. В творчеството му наблюдаваме фокус върху персонажите и тяхната житейска борба, а чрез тях артистът извежда на преден план обобщения въпрос за борбата със самото съществуване.

За художника 80-те са период на много интензивна работа и са изпълнени с разпознаването на базисните основания на живота и осъзнаване на изкуството като средство за проникване в дълбините на човешката душа. Откриват се все по-настойчиво биографични елементи и темите за човека и неговата социална среда. Нарисуваните персонажи са често на предела на своята телесна, емоционална и духовна ранимост. Тези години са белязани за художника от пластическите експерименти, рисунъчна деформация и експресия на формата, тъмни цветове, които въплътяват и правят видими именно тези напрежения и драма на човешкото съществуване. Откриването на експозицията е в галерия АРТЕ на 5 април от 18:00.

Програма

05 април 2023 - 28 април 2023 - Арте