Жанр: фотографии

В Международния ден на балета на 29 април е премиерата на изложбата Прима на документалния фотограф Димитри Стефанов. В проекта, реализиран съвместно със Софийската опера и балет, разглеждаме фотографии, които отнасят зрителя зад кулисите на балетното изкуство и представят по суров и автентичен начин неговия финес. Стефанов се подготвя от над две години, а името на експозицията е вдъхновено от българската примабалерина Марта Петкова, която е увековечена във фоторазказ на Стефанов.

Изложбата разкрива дълбокия авторски интерес на фотографа по темата, но най-вече хвърля поглед върху отдадеността и упоритата работа, която седи зад изящния свят на балета. Макар да се говори  за десетилетията практика и безкрайна издръжливост, които са част от пътя към съвършенството на една балерина, тези трудности често остават скрити за публиката. Благодарение на изложбата, ние виждаме малка частица от задкулисните усилия на практикуващите балетното изкуство. 

Прима цели да насърчи отношение към балета, като използва езика на фотографията, за да достигне до младежта и да вдъхнови новото поколение таланти.  Официалното ѝ откриване е на 29 април от 17:00 в сградата на Софийската опера и балет и тя остава достъпна за публиката до 9 май съобразно с програмата на операта.

Програма

29 април 2023 - 09 май 2023 - Софийска опера и балет