Публиката

Жанр: фотографии

Яна Лозева е авторка, която често използва езика на класическата фотография, за да поставя теми и да въвлича зрителите в светове от образи със собствена атмосфера и история. В новия си проект Публика, който разглеждаме от 2 до 10 декември в Топлоцентрала, тя залага на един от най-традиционните жанрове, а именно портрета, но той е пречупен през гледната точка на преживяването и съвместността.

В изложбата ние разглеждаме 15 портрета, в които са уловени лицата, израженията, емоциите и реакциите на слушащи концерт жени, мъже, деца, които са специално поканени  от Лозева в Камерна зала “България”. Обективът ѝ се вглежда в публиката и търси онзи специален момент на интимно преживяване и неговото отражение, което човек изпитва заедно с останалите слушатели в залата. 

Публика се различава от последния портретен проект на Лозева Терминал, в който хората са сами в кадър, а и някак си сами цялостно, защото тук в “публиката” те са заедно. Лицата, които виждаме във фотографиите, са на хора, които са едновременно вплетени в собствения си личен момент, но присъстват заедно. Те изживяват общ момент – събитие, което е невидимо и което ги сплотява по мълчалив начин. Портретите им са прозорци, през които поглеждаме, за да видим онази неуловима реалност на духовното преживяване.

Програма

02 декември 2023 - 10 декември 2023 - Топлоцентрала