ПУК! #17- Spector Books среща и поп-ъп изложба

Независимата платформа за фотокниги ПУК! и Гьоте-институт България организират поп-ъп изложба със селекция от 40 фотокниги, публикувани от немското издателство Spector Books през последните 10 години. Събитието се провежда между 9 и 11 юни, а в един от дните можем и да се срещнем с двама от основателите на издателството Ане Кьониг и Ян Венцел, които са готови да споделят лично повече за работата си като издатели и съставители на книги.

Spector Books е едно от водещите съвременни, независими европейски издателства, основано през 2001 г. в Лайпциг от Маркус Дресен, Ане Кьониг и Ян Венцел. Оттогава Spector са издали над 600 книги в пресечната точка между изкуство, теория и дизайн, а работата им е пример за активен обмен между всички участници в процеса на създаването на книги: артисти, графични дизайнери, редактори, печатари и книговезци. Точно затова тяхната работа е отличена с наградата на германското Министерство на културата.

По време на събитието всеки гост има възможността не само да разгледа богата селекция от книги, но и да си закупи, тъй като заглавията, които можем да видим, обхващат теми като съвременна фотография, кино, архитектура, работа с архив и много други.

Между тях е Mauer на фотографа Манфред Пол, който през 1989-a живее близо до Берлинската стена. След падането ѝ той снима стената не само като реликва на политическото разделение, но и като елемент от реалността, в която самият той е живял. В книгата Ukrainian Night немският фотограф Мирон Зовнир работи заедно с украинската писателка Катерина Мишченко и документира дълбоките разделителни линии в периферията на украинското общество. Заснета е из цяла Украйна през 2012 и 2013 г., когато вече се усещат искрите на предстоящата революция. Революция е темата и на книгата Enghelab Street, A Revolution through Books: Iran 1979–1983, спечелила престижната Historical Book Award 2019 на фестивала Rencontres d’Arles. Това са само няколко от зашеметяващите заглавия, до които можем да се докоснем.

Селекцията от книги може да бъде разгледана в библиотеката на Гьоте-институт по време на откриването в петък, 9 юни, между 19:00, както и събота и неделя между 12:00 и 20:00. В събота, 10 юни, от 15:00 е и разговорът с Ане Кьониг и Ян Венцел, съоснователите на издателството Spector Books. Предупреждаваме, че разговорът се провежда на английски и за него не е предвиден превод.

Програма

09 юни 2023 - 11 юни 2023 - Гьоте-институт


Може също да ти хареса