Пулсации

За първи път Галерия Стубел е домакин на творчеството на живеещият в Париж художник Феникс Върбанов. Неговата нова изложба Пулсации можем да видим от 16 април до 3 май.

От 2016 г. насам, когато разглеждаме експозицията с ретроспективен характер Следи по пътя в галерията Райко Алексиев, Върбанов все по-често може да бъде видян на родната художествена сцена. Ето какво разказва Красимир Илиев, уредник в СГХГ и куратор на настоящата експозиция, за художника:

„Дете от първия смесен брак между българин и китайка, носещ кръвта на художниците Марин Върбанов и Сун Хуай Куей, усмихнал се и проплакал в София, обучаван в Lycée Pilote de Sèvres и Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts, Париж, но омагьосан от китайските техники на рисуване, вече почти 40 години той е пленник на туша и хартията.

Смачквана и нежно опъвана, хартията поема туша с едва доловим шепот. Докосването на черното и бялото, преминаващо през безкрайните нюанси помежду им. Прегръдка в унеса на разливането или сблъсък по ръба на гънката се редуват в шеметен танц, който завихря погледа и засмуква гледащия, лишавайки го от опорите на логиката и разума, запращайки го във вселената на чувствата“.

В последно време в творбите на Върбанов можем да открием и нахлуването на цветове, които сякаш компенсират дългогодишното им пренебрегване. Особено внимание се обръща на червения цвят, който изтласква бялото от произведенията му. В Стубел за първи път артистът представя малки творения, направени с различна техника – на разливане. „Те са резултат от деликатните лъкатушения на стичането, нежни звуци на китайската лютня (пипа), много различни и балансиращи, ускоряващите пулса водопади от страсти на инструмента джън, които трескаво пулсират от голямоформатните цветни картини“, разкрива Красимир Илиев.

Разглеждаме до 3 май.

Програма

16 април 2024 - 03 май 2024 - Стубел