Quell is Other People

Жанр: инсталация

Изложбата на турския визуален артист Зафер Акшит в галерия +359 ни кани да си взаимодействаме с философска детска площадка, която проблематизира разбирането ни за самотата и уединението чрез интерактивни инсталации.

Проектът е базиран върху идеята за плавната природа на редупликацията от Най-самотната самота на Ницше. Буквалният превод от немски език обаче е двусмислен – в него думата „Einsamkeit“ може да бъде разбрана както като „самота“, така и като „уединение“ и именно това провокира художествените търсения на артиста. Концепцията на изложбата е заложена в контраста между двете понятия. Вдъхновен от смисловите им нюанси, Акшит създава интерактивни творби, които зрителят може да преживее в ироничен и игрив реализъм.

В много от произведенията на автора присъства мотивът за изправянето пред себе си и осъзнаването за личната отговорност като част от колективен социален организъм. Откриваме коментари върху медийната реалност и виртуалното измерение на нашето съвремие, обременено от ограниченото ни възприятие. Фрагментираната ни действителност може да бъде отново слята ведно чрез критичен поглед върху този проблем и чрез човешкото сътрудничество. Хората по същество са социални същества, част от глобална общност, но ограничени от собствения си психологически апарат. В този смисъл самотата е както бленувана, така и нежелана, но при всички случаи предопределена от мисловните ни механизми.

Привлекателността на уединението и умората от самотата са неделими противоположности, които съществуват едновременно в несъответствие и симбиоза, а неизбежната им свързаност ни предизвиква да преразгледаме дефинициите си за единичност, двойственост, множественост и мултиплициране. Quell is Other People преплита безпомощното усилие да отричаме и преобръщаме смисъла на загубата с невъзможната изолация на връзката със себе си от връзката с другия и безполезните действия, които носят незабелязани последствия.

Зафер Акшит е роден през 1988 г. в Анкара, живее и работи в Истанбул,Турция. Завършва изящни изкуства и индустриален дизайн в Yeditepe University и магистърска степен по изящни изкуства в California College of the Arts в Сан Франциско. Участва в множество групови изложби в Турция, САЩ, Германия, Холандия и Италия и редица самостоятелни изложби в Турция. Преподава в университета Yeditepe, Истанбул.

Програма

18 май 2023 - 17 юни 2023 - Галерия +359