Разговор

Баща и син разговарят чрез изкуството в новата изложба в Галерия Финес. Художниците Любен Пашкулски и Ивайло Пашкулски се срещат между поколенията на общата територия на важната и непреходна тема за причината, целта и смисъла на човешкото съществуване. Двамата автори разглеждат образа на жената през призмата на майчинството и хармонията между мъжкото и женското начало, вечността, слънцето и луната. Докато Любен Пашкулски разчита на акварелни и графични средства, Ивайло набляга върху рисунката и пастиката.

Любен Пашкулски е роден през 1936 година в с. Рогозен. В ранните години от творчеството си той се занимава предимно с карикатури и илюстрации, а по-късно се насочва към монументалната пластика, керамика и мозайка. В късните му творби преобладава акварелната техника, като конкретиката на карикатурата избледнява и е изместена изцяло от ефирното нюансиране, нежното сфумато на акварелните петна и баланса между цвят и черно-бял рисунък. Носителят на орден Кирил и Методий – II степен е опрганизирал редица авторски изложби в България, Великобритания, Португалия, Нидерландия, САЩ, Белгия, Унгария и други. Участвал е в множество сборни изложби, а негови произведения са притежание на частни колекционери у нас и в чужбина.

Ивайло Пашкулски е роден през 1965 година в София. Също като баща си следва Плакат в Националната художествена академия Николай Павлович, а след това се занимава с живопис на дърво, графика и акварел. Номиниран е за немалко световни награди и признания в САЩ и Великобритания. След 1994 година се ориентира към рисувана пластика от дърво, керамика и камък. Има 11 самостоятелни изложби в страната и чужбина, участва и в сборни проекти. Негови картини и пластики фигурират в частни колекции в България и по света. В творбите му личи едно своеобразно продължение на специфичното формообразуване и стилизация на човешкото тяло, типични за баща му, но той доразвива художествените търсения чрез своя разпознаваем почерк и стилистика.

Официалното откриване на експозицията е на 6 април от 19:00.

Програма

06 април 2023 - 29 април 2023 - Финес