Изложбата Re-Space на Росица Гецова в галерия +359 е блестящо свидетелство за сложното взаимодействие между вътрешното и външното – психика и реалност. Цел на авторката е да дешифрира дълбоките връзки, които изграждат нашия свят. Преразгледаните пространства, които стоят в основата на проекта, ни канят да прекосим пейзажа на творческата вселена на художничката. Те се развиват в няколко траектории, които изследват последователно многостранните измерения на нейния космос.

През визионерския обектив на Гецова сме предизвикани да преосмислим нашето разбиране за пространството, да прегърнем взаимосвързаността на всички неща и да признаем вечния диалог между ефимерното и вечното. Изложбата е изтъкана от нишките на спомени, емоции и подсъзнателни блуждаения. Първата нейна посока преосмисля останки от минали творби на авторката от нова гледна точка, щателно декорирайки ги и вплитайки ги в настоящия разказ като сложен танц между паметта и възприятието. Втората работи с лични кадри, третирани в хармонична симфония от дигитални отпечатъци и превърнати в обекти. Те отразяват сложните взаимоотношения, определящи хаотичното същестуване, като свързват психологическото и осезаемото.

За Росица Гецова изкуството е задълбочено изследване на човешкото преживяване, а не просто естетическо усилие. Тя е утвърдена фигура в българското съвременно изкуство – едновременно художник, куратор и галерист. От самостоятелните ѝ изложби разбираме, че тя не следва обикновеното, а търси как да вплете преходното в обекти, инсталации и видеоклипове. Тя се изявява и като организатор на общи изложби и международни проекти, включително Съвременни художници от България Imago Mundi Collection във Венеция.

Творенията в изложбата извеждат на преден план деликатни паралели, съзерцавайки взаимовръзките, които изграждат нашия свят. Re-Space е откровение, хореография на невидимите сили, които оформят нашата реалност. Хаосът и редът си взаимодействат, приканвайки ни да разгадаем връзките между познанието и творчеството и тайните на празнотата на битието

Официалното откриване е на 24 август.

Програма

24 август 2023 - 23 септември 2023 - Галерия +359