В изложбата Red Lines в галерия +359 Луиза Марган изследва начина, по който градската среда формира културната ни идентичност. Авторката хипотетично променя контекста на паметници, свързани с тоталитарното минало на България. Същевременно тя отдава почит към тяхната роля като изразно средство за различни политически позиции.

Градските пространства са мощен политически инструмент, който влияе върху идентичността ни, a паметниците са архив на тоталитарната епоха, която оставя дъбок белег в колективната ни психика. Те са свидетелство за сложните ни отношения със СССР и впоследствие с Русия. Днес те са феномен, поляризиращ обществото; обект на обществен дебат дали да бъдат преместени, или оставени.

Макар и паметниците да са белег от историческа травма, те са и „изразно средство“ на различни политически позиции. Те биват разрушавани и възстановявани, линчувани, поливани с боя, издрасквани и покривани с графити. Паметникът успява да даде израз на колективното желание за промяна – нещо, което е жизненоважно, особено в моменти на обществено безсилие. Това се превръща в своеобразен акт на съпротива.

Именно тази динамика е в основата на изложбата на Луиза Марган, изучавайки взаимовръзката между публичното и личното пространство. Зад творческия импулс на Луиза стои въпросът за ролята на историческия наратив, социалните и политически аспекти на промяната и сблъсъкът между Изтока и Запада. Фокус на работата и е именно изобличаването на структури, свързани с политическо, социално или икономическо потисничество чрез разлагане и реконтекстуализиране на обекти, материали и изображения.

Луиза Марган отдава заслужено уважение на жестовете на съпротива срещу догмите и заблудата, изваждайки ги от контекста и превръщайки ги в централен обект. Тя ни кани на едно утопично пътуване в бъдещето, където съветските паметници са премахнати, историята – научена, а травмите от нея – излекувани. Експозицията хипотетично премества тези паметници, макар и фрагментарно, и ги затваря далеч от публичното пространство. Тя ни провокира да забелязваме и да уважаваме акта на съпротива. Марган ни припомня колко важни са изкуството, културата и градската среда за сформирането на идентичност и колко лесно биха могли да бъдат употребени срещу нас.

Изложбата можем да разгледаме от 26 юли до 27 август.

Програма

26 юли 2023 - 27 август 2023 - Галерия +359