Родени свободни

Жанр: фотографии

Скейтбордингът е спорт, в който няма социални и възрастови граници. Тази свобода е фокусът на документалната фотографска изложба Родени свободни на Константин Вълков, която се открива на 30 август в Квадрат 500. Авторът запечатва всяка от фазите ускорение – полет – приземяване, за да създаде визуален разказ за уличната култура – някога проява на хулиганство в публичното пространство, а днес олимпийски спорт.

Фотографиите представят скейт средите от Кейптаун, Барселона, Манчестър, Бургас, София и Царево, като ни срещат с различните поколения скейтбордисти. Те ни разказват за спорта, който решава социални и психологически проблеми, а личната свобода е споделена. Скейтбордингът учи практикуващите да преодоляват страховете си, да споделят своите знания, да рискуват и да разчитат на себе си.

Константин Вълков заснема тези ценни моменти, без да кара някого да позира. Той документира средата и нейната култура без специални ефекти. Изложбата му утвърждава свободата и признанието, за което са воювали спортистите през годините и което продължават да отстояват. Разглеждаме Родени свободни до 29 октомври.

Програма

30 август 2023 - 29 октомври 2023 - Национална галерия Квадрат 500