Съхранение

Жанр: видео

Програмата В дома на Вера Недкова, чието начало бе през 2019, продължава представянето на съвременни автори в пространството, изпълнено със спомени и свидетелства за интелектуалното и творческо присъствие на художничката. Новата изложба, която разглеждаме от 15 февруари до 13 септември, е на Надежда Олег Ляхова и преосмисля значението и смисъла на времето и паметта за събития и факти, отразени през характерната бленда на авторката.

С проекта си Ляхова пренася спомена и емоцията от случилата се през 1999 в Софийската минерална баня изложба Обсебване, зад която седи група 8-и март. Очакват ни 14-минутна видеоинсталация Обсебване – 25 години по-късно и обектът Свидетелства от 1999. С проекта си Ляхова ни връща към патоса на тогавашния момент. Позовавайки се на инсталацията от споменатата изложба и творби от 2019, тя създава малка моливна рисунка. Опитът за преосмисляне и наслагване на система от образи и факти крие в себе си любопитство, което художничката споделя с публиката.

В основата на настоящата изложба е възможността за личен прочит и задълбочено изследване на темата за съхранението на музея като институция и същевременно пренасянето на паметта.

Програма

15 февруари 2024 - 13 септември 2024 - Къща-музей Вера Недкова