Самотен и встрани

Жанр: живопис

На 21 ноември  в Софийската градска художествена галерия се открива изложбата Самотен и встрани по повод 90 години от рождението на Янаки Манасиев. Той е сред артистите на българското изкуство от втората половина на ХХ век, които се открояват, но остават недостатъчно познати на публиката и особено на младото поколение. За краткия си жизнен път авторът създава внушително по обем и разнообразно творчество.

Експозицията в СГХГ е най-мащабният подготвен досега проект, който предлага пълен обзор на творчеството на Янаки Манасиев и представя както едни от най-емблематичните му и разпознаваеми произведения, така и по-малко познатите му творби.  Идеята на изложбата е да даде видимост на всички теми и сюжети, които авторът разработва, и да се усети разнообразието от изразни средства, с които той борави.

Сред съвременниците си Манасиев се откроява със своята експерименталност и новаторство – неведнъж той успява да вкара нови сюжети и изразни средства в изкуството на 60-те и 70-те на родната сцена, като се стреми да избяга от догмата на соцреализма. Изложбата разкрива именно това, като същевременно показва и личния и интимен свят на художника.

Творчеството на Манасиев се лута между двете крайности. Откриваме както експресивни, драматични и пластично мощни черти, така и нежни хармонични и поетични творби. Най-често жанровете, в които работи, са портрет, фигурална композиция и в редки случаи пейзажи, като наравно с живописта той твори активно и в графиката. Основно място в картините му заема човекът с цялата си сложност, а в главна роля влиза жената с нейните чувства и настроения и нежна външност. Именно женските портрети остават сред най-отличителните му творби.

В експозицията са включени над 70 живописни творби, 20 графики и част от рисунките на художника, разкриващи процеса му на работа.  Експозицията е съпътствана от двуезичен каталог, който представа пълното творчество на Янаки Манасиев.

Откриването е на 21 ноември от 18:00.

Програма

21 ноември 2023 - 11 февруари 2024 - Софийска градска художествена галерия