Жанр: смесена техника, пластика

На 12 септември се открива изложбата Сенки на Велча Велчев в галерия Стубел. Вдъхновен от чешма в родния си Димитровград, авторът използва концептуалния символизъм, за да представи своята най-сакрална експозиция. Сърцевината на проекта представлява платна, върху които са здраво закрепени над 4000 дървени парченца, чийто неравен релеф хвърля нежни пулсиращи сенки върху повърхността. Те се превръщат в истински мозайки от желания и разочарования.

Идеята за произведенията произлиза от пътуването през паметта на автора, който се връща до свещената чешма с жива вода от родния му град. До нея хората често оставят всякакви предмети, които изпълняват функцията на оброчни дарове – по дърветата завързват носни кърпи, колани, сутиени. Трайна следа в съзнанието на твореца оставя огромен къс варовик зад чешмата, по който изобилстват малки дупчици. В тях се поставят парченца дърво с прикрепено парченце плат, върху което са изписани на ръка желания и молитви.

Именно тази „стена на плача“ вдъхновява произведенията. Основата на творбите в експозицията е двуизмерна – за платно са използвани тъкани, събрани от стари военни казарми, с цялото бреме, скрито в сенките на историите им. Върху повърхността са подредени и здраво закрепени над 4000 дървени парченца, които хвърлят сянка върху просмуканото от спомени и страдания платно. Така произведенията стават символни утайки от животи и житейски намерения, следи от износени желания, амулети на илюзии, изгубени в хоризонта и изпепелени от отминаващото време.

Платната са съпроводени от тотеми, които сякаш са ръждясали, въпреки че са изработени от дърво – колони и малки фрагменти, пронизващи скулптурите. Чрез тях Велчев се превръща в медиум между два паралелни свята – реалния и този, който остава извън обсега на науката и логиката.

Сянката говори за това, което съществува от другата страна на светлината. Нейното съдържание е интуитивно, невидимо е за този свят, също както нишките на паметта, в които се крие същността на живота. Деликатната символика, закодирана в произведенията, е характерна черта на творчеството на Велча Велчев.

Изложбата Сенки можем да разгледаме до 28 септември.

Програма

12 септември 2023 - 28 септември 2023 - Стубел