На художника Димитър Генчев е новата изложба на Sarieva/Gallery, която можем да разгледаме в пространството на DOT Sofia от 4 април.

Това е четвъртата изложба на Sarieva/Gallery в новооткритото пространство. В основата на колаборацията между двете организации е представянето на установени и развиващи се български художници и утвърждаването на колекционерска среда.

Роден в Пловдив, Димитър Генчев завършва Националната художествена академия в София и Утрехтското училище по изкуствата (HKU). Учил е още в Rijksakademie в Амстердам и Ecole des Arts Décoratifs в Страсбург, Франция. Негови произведения са били част от множество самостоятелни и групови изложби в галерии в София, а и в редица други европейски градове.

SEPIA e втората му самостоятелна изложба в партньорство със Sarieva/Gallery, като през последните години негови творби са представяни в редица групови изложби и инициативи на галерията.

В експозицията разглеждаме нови и непоказвани досега живописни платна. Те са създадени през последната година, като изложбата носи името на една от картините в нея.

„Когато правиш произведения специално за дадена изложба, между тях, разбира се, има връзка. Може би това, което най-силно обединява всички картини в Sepia, бих нарекъл „светлината по гънките на материята“ – казва Димитър Генчев.

В текста за експозицията Десислава Милева допълва: „Светлината е основополагаща в работата на Димитър Генчев. Тя е ритъм, импулс, миг на влюбване. Генчев не само рисува светлината. Той я създава в платното, умело вграждайки матови, лъскави или прозиращи елементи в диалог с източниците на осветление. Тази игра на външна и вътрешна светлина, така характерна за автора, допълва усещането за непрекъснато движение и за съществуването в двуизмерната повърхност на платното на още едно, трето измерение“. 

Творчеството на Генчев съчетава хиперреализъм с абстракция и характерна двойственост, която дори е кодирана в самото заглавие на настоящата изложба, което на български език е двузначно – едновременно става дума за цвят и вид мекотело. Характерно за неговия творчески стремеж е живописният експеримент.

Разглеждаме до 12 април.

Програма

04 април 2024 - 12 април 2024 - DOT Sofia