Силата на корена

Жанр: живопис

За първи път в пространството на галерия Нюанс се срещаме с творчеството на Яна Любенова, която е подготвила серия от картини, обединени от заглавието Силата на корена.

Припомняме си силата на корена с колекция от произведения, рисувани в България и в чужбина, които представят един красив спомен за страната ни. Ранните години на Любенова са белязани от много околосветски пътувания, а всяко място, което тя е посетила, е успяло да остави отпечатък в нея. Откриваме следите от тези странствания в картините ѝ, но експозицията е посветена на далечния поглед, който с носталгия отправяме към България, когато сме далеч от нея. Тя разглежда онова познато чувство на самота, което всеки емигрант или пътешественик изпитва, независимо от всички други удобства, които света му предлага.

В някои от картините откриваме традиционни и хумористични български елементи, а в други можем да видим откъси от популярни родни стихове или песни. Картините в изложбата не обхващат конкретен творчески период на Любенова. Събраните произведения са рисувани през различни години, в моменти на вдъхновение от различните държави и градове, посетени от артистката, като има и картини, които са специално създадени по повод изложбата.

„Тази изложба е едно послание към всички хора, които са принудени да живеят далеч от близките хора, бабините манджи, миризмата на печени чушки през септември, игрите на криеница с комшийските деца, красивото ни море и величествените планини. Всеки усеща родината по различен начин, но Силата на корена никога няма да отслабне“, споделя Любенова.

Програма

30 май 2023 - 18 юни 2023 - Нюанс


Може също да ти хареса