Славки приказки

Там, където кутиите за бисквити са пълни с шивашки материали, а тези от сладолед – със сарми, там, където кристалните сервизи блестят зад стъклената витрина на тежката холна секция и върху телевизора лежи ръчно изплетена бяла покривчица, там, където пиенето е домашно, а бонбони Сезони, Амфора или Черноморец приветливо посрещат всички гости на винаги готовата за посетители маса, лежи невидима граница. Именно тази преходна граница между два момента от близкото минало запечатват Анна Иванова и Калина Иванова (Колко славко) в новата си изложба на втория етаж на Топлоцентрала.

В макетите си Блок №1989 и Апартамент №2007 те създават колективно пространство, разпознаваемо за всеки зрител. Някъде между социалистическото минало и демократичното бъдеще звучат Славките приказки на споделения спомен, на балканския дух в постсъветското ежедневие, българската идентичност, и простичката красота в културните елементи, които са част от живота на всеки българин.

Откриването на тази необичайна изложба е на 2 май от 18:00, когато за пръв път се сблъскваме на живо с двете миниатюри, запечатващи два знакови периода от българското ежедневие. Разпознаваме собствените си домове (или тези на родителите или бабите и дядовците си) в майсторски изработените макети, възхищаваме се от вниманието към детайла, тънкото чувство за хумор и дълбокото разбиране на родната история и социо-културния климат на колективната ни идентичност от страна на авторките. Експозицията остава в Топлоцентрала до 17 май. Проследяваме процеса на работа на Анна и Калина в страницата им в Instagram.

Програма

02 май 2023 - 17 май 2023 - Топлоцентрала