Следи от спомени

Втората самостоятелна изложба на Яна Петкова-Каракашова е озаглавена Следи от спомени и можем да разгледаме в галерия Арте от 13 до 29 февруари. Само няколко години са изминали от зимата на 2021 г., когато тя дебютира в галерията с изложбата Брегове и скали, а сега с новата ѝ експозицията можем да проследим нейното творческо развитие.

Следи от спомени събира избрани произведения, сред които пейзажи, разкриващи виртуозно овладяване на цветни петна туш, също серии монотипии, пейзажи и абстрактни композиции с маслени бои. Експозицията, в която разглеждаме последните творби на Петкова-Каракашова, се отличава с ясна и много изчистена естетска селекция от произведения, обособена в няколко серии.

В настоящата изложба наблюдаваме отчетливо развитие на техниката на работа на художничката с туш. В първата изложба авторката все още по-скоро експериментира и върви по пътя на изграждането на собствен почерк и художествена идентичност. Тогава силно впечатление за специалистите прави нетрадиционният подход на работа с туша посредством техники, присъщи за майсторите на акварела. Сред множество живописни произведения и големи по формат творби с акрил, тушът и малките формати се открояват в изложбата през 2021 г. с много силен емоционален заряд.

Част от подбраните творби в изложбата са обединени от сходни колоритни решения, които са вдъхновени от пътешествията на Яна Петкова-Каракашова в Австралия. Там тя наблюдава и изследва неповторимата красота на природата, а спомените за нея след това се превръщат в нейните живописни творби.

Друг важен ракурс в творчеството на Яна Петкова-Каракашова през изминалата година представлява серия от монотипии, озаглавени Настроения. Живописта е изградена посредством многократно нанасяне на слоеве маслени бои върху гладка повърхност като стъкло или друг специализиран материал. Различни ефектни акценти се постигат чрез наслагване на цветове или отнемане чрез издраскване.

Изложбата ни потапя в дълбините на колоритния художествен свят на Яна Петкова-Каракашова, на нейните преживявания, спомени и следи. Експозицията може да бъде разгледана в галерията от 13 до 29 февруари 2024 г.

Програма

13 февруари 2024 - 29 февруари 2024 - Арте