Следи от топлина

Жанр: фотографии

В новата фотоизложба Следи от топлина на Петра Марѝно си припомняме следите от миналото върху стените на изоставената бивша топлоцентрала на НДК, която в момента наричаме Регионален център за съвременни изкуства и култура. Фотографиите са заснети в сградата на Топлоцентралата преди нейната реновация. Те ни подсещат, че зад чистата и нова мазилка се крият свидетелства за отминалите животи на тази сграда.

Идеята за фотоизложбата се ражда през ноември 2017, когато Петра посещава изоставеното по това време здание във връзка с обявения конкурс за превръщането на бившата топлоцентрала в културен център. Тя намира вдъхновение от ръждивите цветове и следите по стените от някогашните ѝ обитатели – машините за производство на енергия. Първото посещение се превърща в едно от много, а всяко следващо обогатява колекцията от снимки във фотоапарата на Марѝно. Така впечатленията на фотографката се превърщат в цяла изложба, която този март украсява същите тези стени, преминали през обектива й  преди няколко години.

Снимките представат две условни сюжетни линии от историята на сградата. Едната фотографска серия улавя следите от работата на машините, откогато сградата е  работела по предназначение, а другата поредица разказва за борбата с атмосферните условия и пожари след изоставянето на сградата.

Освен в изложбата, кадрите можем да видим и в книгата Следи от топлина, където са в придружени и от стихове. 

Програма

02 март 2023 - 19 март 2023 - Топлоцентрала