Снимките говорят 8 / Лоте в думи

Жанр: фотографии

На 17 юни в Галерия-книжарница София прес откриваме последното събитие от програмата на Европейски месец на фотографията 2024, а именно осмото издание на изложбата от конкурса за художествен анализ Снимките говорят.

Тази година екипът на Националното сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева“ продължава традицията да представя част от архива си, който включва над 15 000 фотографски копия на класически и съвременни български автори. Настоящата изложба носи заглавието Лоте в думи и поставя фокуса върху богатото творчество на ф.х. Лоте Михайлова чрез 24 внимателно подбрани кадъра.

През 60-те и 70-те години на ХХ век фотографските изображения вече са неизменна част от живота на българите. Те навлизат както във вестниците, списанията, рекламните брошури и плакати, така и в художествените галерии, читалищата, университетите и предприятията. Неусетно фотографията влиза в ежедневието. Ако през 50-те години социалистическият реализъм налагал като основен шаблон за всички изображения героизма и патетичността, то през следващите две десетилетия фокусът се измества върху богатото на (предвидими) възможности свободно време.

Темите и образите се изместват от тези на работниците, а фокусът отива към майчинството, любовта, безгрижното детство и чистотата на младостта – те стават основните теми в българската фотография.

„Кой би могъл по-добре да разбере, да преживее и предаде романтиката на живота освен жените с камера в ръка? Те имат възможността да надникнат в родилните домове, в детските градини, в стаята на девойката или на възрастната вдовица. Дори голото тяло вече не е табу – тогава, когато е фотографирано от жена“, коментира доц. д-р Катерина Гаджева – изкуствовед и главен асистент в Института за изследване на изкуствата към БАН.

Кадрите на Лоте Михайлова представят света отвъд невидимите стени на свенливостта, онзи свят, който малцина имат сетивата да открият. Те убедително доказват, че независимо от всички рамки и условности красотата е неизменна част от действителността и търпеливо очаква да бъде открита от онези, които са надарени да виждат.

Откриваме изложбата на 17 юни от 18:00 в Галерия-книжарница София Прес и имаме време да я разгледаме до 5 юли.

Програма