Съвременният комикс е специфичен литературно-графичен жанр, който умее да разказва истории по начин, различен от всеки друг вид изкуство. Комбинацията на добър текст с изображения с висока естетическа стойност е трудна задача, затова е повод за празник, че все повече артисти овладяват този особен артистичен език и все повече български издателства разбират значението на рисуваните истории.
Комиксът се е развил изключително много през последните десетилетия и вече далеч не е дотолкова обвързан с комичния елемент и опростената структура. Именно затова тази изложба е важна – тя демонстрира прогреса на това направление и изваждането му от стереотипа, вървейки в крак със световните тенденции.
Изложбата се отличава и със състезателен характер, като отличените артисти бяха обявени на 4 юли в рамките на откриването на изложението. Наградата на СБХ бе присъдена на Анна Цочева за дейността ѝ за популяризиране на комикса в основаната от нея Манга академия и за авторския ѝ комикс Орелът, врабецът и капчукът. Наградата на АДКОМ получи Константин Витков – Титис за комиксите от поредицата Jack Eridon. С наградата на магазин Импресия пък бе отличен Веселин Праматаров за графичната новела На конци. 1968. Една действителна история – първият български политически графичен роман, посветен на събитията в Чехословакия през 1968 г.