SOFIA URBAN ART: Графитите и уличното изкуство оживяват в изложба

Жанр: фотографии

Над 150 архивни кадри, част от местната графити сцена, ще видим на 29 април (понеделник) от 18:00 часа в UniCredit Studio (пл. „Св. Неделя“ 7), а изложбата може да бъде посетена до 31 май 2024.

Инициативата на Sofia Graffiti Tour е продължение на книгата “Sofia Urban Art. История на графитите и уличното изкуство от 90-те до днес”, като опит да се проследи развитието на субкултурата в българската столица. Стъпвайки на дългогодишно изследване, събиране на архивни кадри, множество разговори с артисти и организатори, снимки и документални материали, изложбата представя графити сцената в периода от 1990 до 2023 и градското улично изкуство в неговия пъстър спектър – от първите „бомби“ до изрисуването на цели калкани, които стават неизменна част от съвременната култура на града. Архивните снимки показват ключови творби и събития, примери от различни поколения и етапи в развитието на уличното изкуство в София. Предвид необятността на местната графити сцена, организаторите не претендират за изчерпателност, но са направили опит да представят някои от най-важните художници, стилове и събития през тези над 30 години.


Кои са „София Графити Тур“
„София Графити Тур“ е платформа за стрийт арт проекти, чиято цел е да подобрява градската среда, да представя съвременно градско изкуство, да помага професионалното развитие на младите и изявени български художници, работещи в сферата на улично изкуство и да ги популяризира чрез инициативи и партньорски мрежи. Организацията е създадена през 2016 година. Мисията ѝ е да позиционира българските художници, работещи в сферата на съвременното градско изкуство на международната стрийт арт сцена.

Изложбата „SOFIA URBAN ART“ е реализирана в партньорство с UniCredit Studio.

Проектът е осъществен с подкрепата на програма “Създаване” на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с UniCredit Studio и Monkey Shoulder.

Програма

29 април 2024 - 31 май 2024 - УниКредит Студио