Социални плакати

Унгарският плакатист Петер Поч пристига в България в началото на май, за да представи проекта си Лице в лице, като част от него са две изложби – едната в София, а другата в Бургас.

Експозицията в столицата е озаглавена Социални плакати и нейното откриване е на 9 май в Националната художествена академия (НХА), а два дни по-късно е премиерата на втората изложба Плакати за културни събития, която може да бъде видяна в Бургас във филиала на НХА в морския град.

Плакатистът Петер Поч винаги се занимава с теми, близки до сърцето му, и не изпитва страх да изказва мнение и позиция дори по темите табу. Неговата техника на остроумна, гортескна и болезнена импровизация е част от характера му и се проявява в изкуството му. Творчеството на Поч е лесно разпознаваемо и неговият почерк се откроява от останалите. „Неслучайно е поставян сред най-влиятелните имена в света на съвременния плакат“, споделят организаторите.

Посещението на унгарския артист е по покана на Международното триенале на сценичния плакат в България, за чийто фонд плакатистът дарява колекция от над 130 свои творби, създадени през последните няколко десетилетия.  Освен изложбата на 13 май в сградата на НХА  в София, авторът гостува на научно-приложната конференция Психология на изкуството, която е организирана от академията. 

Откриването е на 9 май 2023 г., 18:00 часа,  Зала Тераса, Нов учебен корпус, НХА, ул. Шипка № 1. Разглеждаме творбите до 19.05.2023.

Програма