Спомени на фокус

Жанр: живопис

На 28 май в галерия „Париж“ гостува творчеството на известния художник Борис Желев. Изложбата включва тринадесет негови творби, обединени от темата за спомените, които всички ние запечатваме някъде в себе си. Тези спомени са на фокус – ярки, категорични и красиви късчета от действителността. А понякога са и отвъд нея.

Борис Желев е художник, който чрез картините си показва едни моментни отрязъци на различни реалности, които приличат на отделни натюрморти с предмети. Тези предмети разказват истории, връщат в миналото, напомнят ни случки. Човешкото присъствие го няма, но то е скрито невидимо именно зад тези обекти. Сякаш тези предмети изграждат различни образи на хора. В един от тези натюрморти с обекти виждаме замислен мъж пушещ с лула, играещ табла на морето, в друг ще си спомним за баба ни и дядо ни, които живеят на село, в трети ще си представим някое детенце, което е оставило играчката си до купчината с книги, в следващия ще изпием едно горещо кафе с някой приятел, а някъде ще разберем, че някой някога е живял на „Дондуков“ 2.

(c)gallery-paris.com

Сюрреалистичните моменти също имат съществено присъствие в картините на Желев, като показват винаги нещо отвъд, нещо, което хем го има, хем го няма, но е важен елемент, за да се разбере в дълбочина разказът на творбата. Някои сюжети напомнят за хайку-поезия, за крехък баланс и за една ранима красота, която е моментна и която скоро ще изчезне безвъзвратно. Но авторът я е запечатал в картините си, уловил я е в капана на безвремието и така я е съхранил завинаги.

Борис Желев е възпитаник и дългогодишен преподавател и до момента във Великотърновския университет, катедра „Стенопис“, има множество самостоятелни и групови изложби, както и различни награди. Освен живописец, Борис Желев изработва витражи и е осъществил редица проекти с тях.

Програма

28 май 2024 - 15 юни 2024 - Париж