Stepping Stones

Жанр: живопис, инсталация

Галерия Харта представя изложбата Stepping Stones на английския художник Ричард Бартъл, която ни води на увлекателно и искрено пътешествие по улиците на Истанбул.

Ричард Бартъл е съвременен визуален артист и куратор с близо 30 години опит в изкуството, като в момента той работи между Великобритания и Истанбул. Бартъл изследва най-различни съвременни медии, включително живопис, скулптура, инсталация и видео. Неговите полуавтобиографични произведения са вдъхновени от идеи за потапяне в дадено място и култура и често са обвързани с политически, социални и екологични проблеми.

В експозицията Stepping Stones художникът изгражда основите върху филологически, исторически и културни изследвания отпреди 18 години, които комбинира с лични преживявани и чувства, произтичащи от срещите му с очарователната и удивителна градска култура на Истанбул. Произведенията от първата поредица са вдъхновени от сцени, на които се натъква на изкуствено създадения скалист бряг Kadıköy. Те, от една страна, разказват историите на собственото му пътуване, но, от друга, ни потапят в тези на брега и местните жители, които пребивават тук и чиито следи се намират измежду тези скали и пукнатини.

Основната концепция зад мащабните инсталации на Бартъл е вдъхновена от преживянията му, живеейки и работейки в Истанбул, както и от художниците на миниатюри от периода на Османската и Персийската империя. Неговият фокус е върху методите и стиловете на занаятчийските работилници от периода. Самите произведения, които разглеждаме в експозицията, използват пейзажа и градската архитектура като изходен материал, като често са вдъхновени или се позовават на уличното изкуство и народните разкази. С изложбата на Бартъл ние се потапяме в света на Истанбул и поемаме на едно пътешествие по неговите шарени улици, като едновременно разглеждаме пейзажите покрай града и брега от различни гледни точки.

Програма

07 юни 2023 - 22 юни 2023 - Галерия Харта


Може също да ти хареса