Study of a collection

Жанр: живопис, фотографии, рисунки, обекти

Study of a Collection на галерията, посветена на колекционерските практики в България започва с груповата изложба с произведения на Никола Казаков, Иво Димчев, Лъчезар Бояджиев, Правдолюб Иванов, Димитър Шопов, Мариела Гемишева, Калин Серапионов, Текла Алексиева от колекцията на Симеон Марков и няколко желани от колекционера творби на Красимир Терзиев, Сашо Стоицов, Мина̀ Минов.

Колекцията на Симеон Марков обхваща творби, които са част от семейното наследство и впоследствие са припознати от него като  основа на интересите му, както и други произведения, които са негов личен избор. Той започва да колекционира на 14-годишна възраст, още като ученик в родния си град Пловдив. Днес е студент по право в София. Колекционерската му страст се пробужда в годните на себеформиране и разглежда темите: индивид-индивидуализъм, общество-общност и образование. Творбите представят противоречиви персонажи и пропагандисти, които гравитират между героизъм и аутсайдерство, движейки се по ръба на нормата. Като се изключи интимният елемент в колекцията, части от нея чисто практически съпътстват активисткия опит на Симеон Марков в сферата на ученическото самоуправление и младежките политики.

Характерна черта на колекцията е фактът, че много често Симеон припознава артефакти и съпътстващи материали от художествената практика на авторите и с колекционерския жест на придобиване ги вкарва в новия им живот като творби. Това изнамиране, граничещо понякога със съавторство, е доста често възможно благодарение на дълбокото познание, което Симеон има за авторовото творчеството, историята на творбите и аналитичната работа на младия колекционер, прекарана с архивни документи и книги. Тези обекти са желани с уважение към техния собствен контекст в артистичния живот и среда, но и със страст за деконтекстуализиране и приобщаване в собствения колекционерски наратив.

Именно в тази логика на „придобито и желано“, в изложбата присъстват творби от колекцията на Симеон Марков, но и все още непридобити такива. Произведенията варират от рисунка, живопис, фотография до видео, обект, сред тях присъстват и ценни книги. Много от тях се показват за първи път пред широка публика.

Study of a Collection е предвидена като двугодишна програма. Инициативата следва тясната работа с колекционери на Веселина Сариева през последните години и по-големите художествено-образователните проекти, развивани от 2011 г. насам с нейната фондация Open Arts Foundation.

Програма

31 май 2024 - 29 юни 2024 - Sarievа/Hub