Surrender is the Way Back Home

Травматичният заряд на едно пространство е способно да претовари ума, сблъсквайки го не само с ужаса и историята на мястото, но и с породените от тях страхове. Така никой не остава незасегнат от случилото се там. Около това твърдение се върти концепцията на художничката Диана Бункин в нейната дебютна изложба Surrender is the Way Back Home.

Изкуството на Бункин е фокусирано върху личната травма, емоцията на ръба на кризата, детството и мрака, унищожаващ ума. Смесвайки традиционни и нетрадиционни техники с органични и неорганични материали, Бункин цели да покаже в изложбата си един крайно личен, но същевременно познат на всеки опит с прибирането у дома през личните и социални травми на едно място. С изложбата си тя ни кара да си зададем въпросите – от какво и кого всъщност ни е страх? Кои са пътеките, по които можем да вървим, какво ни чака в мрака и най-вече съществува ли бягство от безкрайния цикъл между място и съзнание?

Артистката открива корена на тематиката в личния си опит с неосветените места в града, било то улици или паркове, както и цялата документация покрай инцидентите там. В случая тя визира главно пространството на Борисовата градина, където документацията за подобни случаи не липсва. Прекарвайки ни през тъмната неотсечена гора, художничката ни кара да се замислим за психогеографията на мястото и как се позиционираме спрямо него, за духовете, бродещи из него, за жертвите му и за сенките му. Бункин свива пространството между реално и фиктивно във виртуално такова, където страховете произлизат от реалния свят и нашите собствени натрапчиви мисли. Независимо дали пречките са реални или само плод на въображението ни, те са действителни и експозицията на младата артистка разглежда техния ефект.

Откриването е на 20 юни в 19:00.

Програма

20 юни 2023 - 08 юли 2023 - Сердика


Може също да ти хареса