Светоглед – дебютна изложба на Цветомил Семков

В своята дебютна изложба Светоглед Цветомил Семков се заема с изключително деликатната задача да представи своите възприятия през поезията и картините, които тя рисува с ума си. Проекта можем да разгледаме от 28 март в изложбената зала Клуб на фоторепортера (в подлеза под Министерския съвет).

След няколко месеца работа и стотици прочетени стихотворения и поеми до нас стигат едва няколко творби, които са обект на много дълъг и внимателен процес на подбор. Всяка от представените картини отразява важна за автора тема, която е градивен елемент за начина, по който той възприема света.

С помощта на най-съвременните технологии Цветомил изгражда образ за всеки прочетен стих и емоциите и чувствата, които носи той. Резултатът е истински дълбоко и лично преживяване, което чрез думите на поета и картините от артиста ни дават един нов и неочакван поглед върху света.

Семков си спомня как като ученик му се е налагало като на всеки ученик да чете и учи анализи на литературни произведения (почти насила). Основната причина за това разминаване е липсата на житейския опит. На един ученик на такава възраст му е трудно да се потопи толкова надълбоко в света на поезията и да вникне в света и мислите на автори, които са посветили живота си на идеята истински да изразяват вътрешното си „аз“ чрез словото.

Десет години по-късно и след известна доза натрупан опит Семков се предизвиква отново, като решава да се гмурне и да опита да намери себе си в българската поезия. Така се и ражда идеята за този проект, а  целта му е да открие себе си и своето усещане за света във финална селекция от изображения и стихотворения. „Да се хвана за ръка с умове, изразяващи себе си, за да изразя себе си“, като той го описва.

Резултата можем да видим още от 19:00 на 28 март, когато е откриването на изложбата. Имаме време да я разгледаме до 21 април.

Програма

28 март 2024 - 21 април 2024 - Клуб на фоторепортерите