Телесен ум

Жанр: живопис, скулптура

От 6 юли до края на август в Софийския арсенал – Музей за съвременно изкуство можем да разгледаме най-новата изложба на Магдалена Разточилова и Любен Петров – Телесен ум. Наименованието на изложбата произлиза от заглавието на книгата на съвременния чешки художник Алеш Заплетал – Образи на философията и телесния ум.

Работите на двамата творци в експозицията са обединени от проявленията на огъня. Макар и разделени от избора си на изразни средства, при Разточилова това е скулптурата, а при Петров картината, творбите на артистите постигат една тематична свързаност, която може да се открие и в идеята за любовта, която двамата автори споделят.

В скулптурите на Магдалена Разточилова се проявява силно присъствието на духовното, божественото, а пламъците служат за символ на трансформацията на душата, на промените на нейните емоционални, умствени и психологически аспекти.

Живописната серия Огън, следвай ме на Любен Петров, част от изложбата, изследва темата за търсенето и пречистването, като символ на това е огънят. Персонажите в неговите картини са в симбиоза, но могат да бъдат възприети и като изпитващи болка и тъга. Създадено е напрежение, подсилено от контрастните цветове и работата с текстурата. Обгърнатите от пламъци фигури пресъздават личната емоция, докато светът наоколо – пейзажът е напълно непокътнат и незасегнат от вътрешните им преживявания.

Откриването на Телесен ум на Магдалена Разточилова и Любен Петров е на 6 юли от 18:00.

Програма