"Драснете по монолита с монета или ключ, за да разкриете тайната му." Този надпис четат минувачите пред Grande Bibliothèque в Монреал през пролетта на 2014. Намира се върху внушителна стоманена плоча, вдъхновена от монолита в 2001: Космическа одисея на Стенли Кубрик и поставена там от Тео Ушев – като дистанционно за интерактивната му инсталация. Последваш ли инструкциите, драскането ти се трансформира в звук и картина върху фасадата на библиотеката:

С това вече е очевидно, че Тео е не само блестящ художник и аниматор (с над 120 награди), но и артист с любопитство и опит в най-актуалните потоци в изкуството. Освен в Канада, е ангажирал публиката с подобни акции и в Холандия, Франция, Великобритания, САЩ, Япония… Но никога тук. До 20 февруари, когато СГХГ приема неговата изложба-инсталация In the Mirror, Dimly или Като в тъмно огледало, която ни провокира да търсим скрити послания и нови гледни точки, докато повдига въпроси за страха и лицемерието. И работи в три стъпки.

Рисунки върху обемни фигури от спасителни термични одеяла са първото, което ще видим в залата. От тях погледът прескача към анимационен филм със същите образи от рисунките, който ще се върти постоянно. Със следващата стъпка идва най-интересното, за което ще трябва да сложим каска-очила за виртуална реалност. Целта обаче не е да избягаме от галерията, за да се пренесем на див плаж например, а да преживеем на място една от най-младите технологии: миксираната реалност, при която виртуалните образи обитават истинската обстановка около нас. Тоест, ако в каската се прожектира динозавър, ще изглежда сякаш той се разхожда из галерията.

Какво точно живее във виртуалния свят на Тео Ушев трябва да остане изненада, но има как да повдигнете завесата още малко – вижте какво ще ви пусне Гугъл за immersive installation, както художникът сам определя работата си. Останалото: след потапяне в огледалото.