Жанр: фотографии

Галерия Синтезис и Френският институт в Българияпредставят изложбата The Heavens на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти. Експозицията разглеждаме за първи път през 2015 г. по време на фестивала Les Rencontres d’Aries и оттогава гостува на множество музеи и фестивали по света. На 18 април тя идва в София и остава тук до 15 юни.

The Heavens е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони. Той съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?

Близо две години Паоло Уудс и Габриеле Галимберти посещават тринайсет офшорни центъра, олицетворение на укриване на данъци, секретност, офшорно банкиране и екстремно богатство, като авторите се ръководят от стремежа си да придадат фотографски образ на тази по-скоро безплътна тема.

Двамата фотографи тръгват от американския щат Делауер и стигат до британския остров Джърси. По време на пътя си те минават още през Британските Вирджински острови, Лондонското сити, Панама, Хонконг и Сингапур. Резултатът е разказ, който ни разкрива един рядко виждан и потаен свят, който се различава силно от това, което си представяме за него.

Паоло и Габриеле заимстват фотографските тропи и езика на света, който разследват. Те дори регистрират собствена компания с името на проекта The Heavens в Делауеър, където срещу ниска такса и без допълнителни документи всеки може да учреди дружество с ограничена отговорност за по-малко от 20 минути. Седалището на The Heavens е в същия невзрачен офис в Делауеър, където се помещават и Apple, Bank of America, Coca-Cola, General Electric, Google, Walmart и 285 000 други компании.

„Това е изключително важна тема, защото е глобален феномен, който засяга всеки един от нас. Пенсионният ви план, банковата ви сметка, фирмата, от която купувате автомобила си, вероятно използват офшорни зони за оптимизация на своите данъчни задължения. Не бива да забравяме, че голяма част от това, което се случва в данъчния рай, е напълно законно. Може да не е морално, но е напълно законно. Въпреки че е законно, когато се опитате да потърсите личен контакт с тези хора, много от тях ще ви откажат и няма да поискат да говорят с вас като представител на пресата… Работил съм като военен фотограф в Афганистан и Ирак. Повече от пет години снимах в Иран. Работил съм и с китайците в Африка, които са, меко казано, резервирани към медиите, но това е най-трудната тема, върху която съм работил досега“, споделя Паоло Уудс.

Към фотографиите в изложбата откриваме и фотокнига, която изпълнява ролята на годишен отчет на компанията на Паоло и Габриеле.

Програма

18 април 2024 - 15 юни 2024 - Синтезис