The Shimmer of a Possibility

От 22 юни в галерия КО-ОП можем да видим новата самостоятелна изложба на Красимира Буцева – The Shimmer of a Possibility (в превод Блясъкът на възможността). В нея артистката разглежда теми като травмата, справянето с нея, психичното здраве и потенциала на изкуството да адресира тези аспекти.

Експозицията е първият опит на Буцева да се фокусира върху собствената си история, а не върху чуждата. За нея това е едно голямо предизвикателство, признавайки, че никога не е била толкова уязвима в артистичната си практика.

Красимира Буцева взема участие в творческата резиденция в Academie Schloss Solitude, където тя започва да размишлява върху своята практика и всичко, което я заобикаля. Чрез настоящата изложба тя поглежда назад в миналото си и се стреми да преплете както последните си художествени начинания, така и личния си житейски опит, като артистката включва и тактики и подходи за грижа и справяне с травми в изкуството си.

Ето какво коментира самата тя за изложбата: „Винаги съм намирала за по-подходящо да разглеждам една тема от различни посоки и през различни медии, така може би се постига по-добър опит за цялост“.

В The Shimmer of a Possibility ние можем да видим и печатно издание, създадено в колаборация с артистките Джудит Хаман и Луана Лоич. В публикацията се разглеждат и дискутират различни методи за грижа към себе си, ритуали от творческите си практики, както и идеи, свързани с принадлежността. Изданието и избраните аудио-визуални размисли на авторката заедно засягат работата с травмите, упражнения за заземяване, разбирането и помненето чрез тялото в личен и творчески контекст.

Откриването е на 22 юни в 18:30.

Програма

22 юни 2023 - 20 юли 2023 - КО-ОП