Тишината на Темида

Жанр: смесена техника

Изложбата на Ефросина Стойчева – Ефро в малката зала на галерия Credo Bonum, CREDO BOX, отправя важен въпрос, когато правосъдието мълчи. Художничката обръща внимание на неработещите закони, които не предоставят необходимата защита на хората в нужда, неприлагането на принципите на справедливостта и дисонанса между естествените морални устои и тяхното понякога изкривено отражение в съдебната власт.

В творбата на Стойчева от 2019 година тя закодира събития от собствения си жизнен опит, произтекли от несправедливост, която е преживяла. Оттам нататък тя преоткрива връзката между своите преживявания с глобални проблеми като последиците от земетресението в Турция и Сирия, пандемията, войната в Украйна и множество други злощастия, на които ставаме свидетели всеки ден. Свързващият елемент са законите или тяхната липса, гражданите, които се нуждаят от защита от страна на правовата държава, както и безсилието, когато институциите затварят очи пред неправдите.

Стойчева разглежда природата като изконен храм на справедливостта, която функционира в цикъл от причина и следствие, а правовата справедливост, упражнявана от държавата – като отказ от отговорност и бездействие, вместо избор. В този ред на мисли тя открива несъответствие между баланса в природата и хармонията между индивид и държава. Нейните наблюдения кулминират в художествен изблик, призив за внимание и действие и акцент върху конфликт, който често остава неизказан.

Програма

05 април 2023 - 30 април 2023 - Credo Bonum