Изложбата на американския художник Брандън Хендрик в галерия Харта представя картини, базирани върху фотографии, които авторът заснема от движещ се влак по време на пътуванията му през Шотландия, Гърция и България.

Чрез творбите си Хендрик изследва идеята за спомена и неговата мимолетност. Изпълнени със съмнения в ненадеждната човешка памет, ние разчитаме на дигиталната такава и запечатваме моментите с камерата на мобилните си телефони. Именно с такова устройство художникът заснема различни пейзажи през прозореца на влака, докато пътува, но без да се фокусира върху забележителности или други идентификатори на конкретно място. Прозорецът е едновременно врата към други светове, но и бариера между нас и околния свят, а когато границите между физическото и психическото се разпаднат, познатото става необичайно и енигмата на обикновеното се разплита.

За да засили това внушение, художникът пренася измислени елементи в реалните пейзажи – прозорци, телевизионни екрани и други образи преобразяват познатото пространство и подчертават субективността на паметта и нейния флуиден характер.

Откриването на изложбата е на 2 август от 18:00.

Програма

02 август 2023 - 29 август 2023 - Галерия Харта