Тревога на Жанна Кадирова

Украинската артистка Жанна Кадриова пристига с проект, съдържащ две изложби – Тревога и Паляниция и два документални филма. Откриването е на 20 февруари в Чешкия център в София и за него е планиран музикален пърформанс от саксофониста Ярослав Кмитко.

Проектът Тревога е посветен на украинците, напуснали Украйна, но и на тези, които продължават да живеят там. В изложбата разглеждаме проекти, създадени в първите три месеца на войната, когато киевските художници Жанна Кадирова и Денис Рубан живеят като принудителни преселници в село Березово, близо до границата с Унгария. Произведенията са вдъхновени от обстановката в планинското село, природата и битовите традиции.

Вторият проект е Паляниця – речен камък, нарязан като хляб, е открит на река, която тече през Березово. Думата „паляниця“ (бълг. „питка“) означава празничен хляб. С такъв хляб се посрещат гостите и се канят в къщата. В началото на пълномащабната инвазия тази дума служи като парола, руските диверсанти не могат да я произнесат и благодарение на нея са разкрити много вражески разузнавателни групи. В рамките на изложбата ни очаква и документален филм на киевския режисьор Иван Сауткин, който документира процеса на създаване на „Паляниця“ и откриването на първата изложба в къщата, в която са живели художниците.

Къщата с номер 777 се превърна в местен център за съвременно изкуство, където Жанна организира изложбени проекти и видеопрожекции за местните жители и приятели на бежанци. Част от къщата е служила като работилница, където Денис е нарязвал камъка. Изложбата включва и колекция от документални записи за публичните събития, състояли се в сградата.

Проектът се реализира от Посолството на Чешката република в София, Посолството на Украйна в Република България и Чешкия център в София. В организацията на събитието участва и украинският художник Федир Александрович. Разглеждаме го от 20 до 28 февруари.

Програма

20 февруари 2024 - 28 февруари 2024 - Чешки център