One Gallery открива месеца с нова изложба, озаглавена TREZOR. Експозицията е диалог между двама автори – Деян Вълков и Ина Василева – INA, които разглеждат чрез своето изкуство темите за материалистичното желание, естетиката и изграждането на стойност. Трезор е зона, в която символично са съхранени предмети и тенденции, поставящи въпроси относно фетишизацията на обекти и символи в нашето ежедневие.

Вълков основно работи с масла и органични материали. Той е интуитивен художник, работещ чрез нанасяне на маркировки, изграждане и разграждане, наслояване на цвят върху цвят, докато се появи изображението. Той цели да провокира разказ от сетивната памет. Самият той споделя: „Никога не започвам с конкретна идея. Започвам с импулс, жест, цвят, на който реагирам емоционално по начина, по който слушателят реагира в разговор. Историите се развиват и променят, докато работя. Често и работата ми е разговор със себе си“.

От другата страна седи Ина Василева – автор, който работи в постфеминистична артистична сфера. Тя борави със скулптура, пърформанс, инсталация и живопис, като често използва материали и процеси, свързани с ранния концептуализаъм, поп арт и минимализъм. Разнообразната практика на Ина обхваща различни медии и референции, включително дрехи, аксесоари и козметика, рисунка, живопис и икони на модерното изкуство. В своите обекти тя подчертава валоризацията на повърхностния външен вид и женската красота, докато взаимодействието на очакванията на пола в нейните обекти поставя под въпрос границите на женствеността.

Откриването е на 4 април и имаме месец, за да разгледаме диалога между двамата артисти.

Програма

04 април 2024 - 05 април 2024 - ONE Gallery