Жанр: живопис

На 2 април в галерия Париж откриваме изложбата У дома на утвърдилия се на българската сцена художник Димитър Каратонев.  В нея ние можем да разгледаме над  трийсет живописни платна в стила на реализма, разкриващи ни по класически и модерен начин някои от любимите на автора български села и малки градчета.

Експозицията носи името У дома, защото пресъздава живота , онзи, който тече, но и този, който е затихнал около различните домове на хората в планинските села на Източните Родопи или пък малките селца около морските курорти. Те са обединени от усещането за простичкото ежедневие – прането, което се развява, лодката, която очаква своя рибар, жените в двора, около които кокошките обикалят.

В картините са уловени моменти и отрязъци от време, често показвани от различни ракурси. А повечето домове и сгради са стари и разкривени, с белези от своите дълги истории, но именно това ги прави така чаровни и духовити.

Димитър Кратанов е художник с много лица – на график, живописец, акварелист. Тук той отново се обръща към живописта, за да представи темата за дома. Разглеждаме до 20 април на живо, както и онлайн на сайта на галерията.

Програма

02 април 2024 - 20 април 2024 - Париж