Жанр: живопис

Природата заема централно място в третата изложба на Явора Петрова в галерия Стубел – като обект на съзерцание, духовен лечител и неизчерпаем извор на щастие. Платната на Петрова са вдъхновени от художествените проявления на природата в историята на изкуството от японските гравюри до импресионизма, минимализма и абстрактния експресионизъм, като в нейните платна натурата присъства в абстрактен облик, в който художничката вплита елементи от българската традиция.

Явора Петова завършва специалност Илюстрация и оформление на книгата, след което твори в областта на рисунката, графиката и живописта. Зад гърба си има над 40 самостоятелни изложби, кураторски проекти и участия в колективни изложби в България и чужбина. Цикъл от нейни графики присъства в Националната галерия в Осло, Норвегия. Носител е на редица награди, сред които голямата награда за графика на международния конкурс Масимо Рамос в Испания през 1991.

В картините ѝ откриваме множествено литературни и философски препратки, влияния от иконописта и притчите, големите имена в световното изобразително изкуство и визуални отражения на абстрактни понятия. Новата ѝ изложба поема в различна посока и се задълбочава в по-фундаментална тема, която проговаря на възприятията и подсъзнанието на всеки посетител на експозицията.

„Природата със своите уникални форми и светлина ни прави щастливи. Сред природата ставаме по-смирени и по-добри“, споделя художничката.

Програма

09 май 2023 - 25 май 2023 - Стубел