В страната на живописците

Жанр: живопис

В страната на живописците е втората самостоятелна изложба на Минко Йовчев, в която художникът подхожда саморефлексно,  насочвайки вниманието си върху смисъла и ползите на живописта и нейната връзка с действителността. Вдъхновена от приказната Алиса (Алиса в Страната на чудесаата), която се среща с множество особени герои и чудатости в страната на въображнието, за да разбере света на възрастните, така и ние се оглеждаме в рисункитен от изложбата с идеята да разкрием и преосмислим  мистериите на реалността.

В картините на Йовчев, където свободата и размахът се усещат още с избора на големите формати и маслени бои, откирваме един паралелен, независим и открояващ се от реалността ни свят. В творбите виждаме разговор между различни художници през различните време-пространства и техният прочит на живописта, но в същото време наблюдаваме диалог между реалното и имагинерното.

Изложбата В страната на живописците се превръща в своеобразно припомняне на думите на художника, живописец и преподавател на Минко Йовчев – Андрей Даниел, а именно, че „проблемите в изкуството са вечни, но условията, в които се решават, и поколенията, които ги решават, се менят. Ето защо има смисъл да опитаме да ги решим отново.“

Програма

01 март 2023 - 17 март 2023 - Галерия-книжарница София Прес