Вълна отнесе стъпка в пясъка

Жанр: фотографии, видео

Новата изложба на Станка Цонкова-Уша в Топлоцентратала  е съставена от произведения, които досега не са показвани и са резултат от престоя на Уша в Япония през 2001 и 2003 година. Стотиците фотографии и видеозаписи са вдъхновени от живота и работата на ярки фигури от японския следвоенен авангард. Сред личностите, отворили японската култура за света, са фотографът и кинематограф Ейко Хосое, поетът и драматург Юкио Мишима, както и основателите на театрално-танцовия стил буто – Тацуми Хиджиката и Оно Куазо.

Непоказваните досега произведения обхващат серия от фотографски колажи, цветни и черно-бели снимки и три видеопрожекции. В едно от видеата е уловено много специално събитие – 96-ият рожден ден на Оно Куазо, а във филма са запечатани трогващи мигове на почит и преклонения на приятели, почитатели и последователи на артиста. Другите два филма показват прéданата ученичка на Оно Казуо – Кейко, която изпълнява танц в стила на буто на брега на океана. По думите на Уша този танц показва японската психика, разбирането на японците за живота и гибелта, както и връзката им с природата.

За разлика от досегашното творчество на Уша, където експериментът с фотографските процеси и наслагаването на слоеве са сред водещите елементи, в тази серия от снимки фокусът е върху акуратността и чистотата на формите на живата и неживата природа, като повечето снимки са в композиции от по 4 или повече кадъра, организирайки нещо наподобяващо визално хайку.

Куратор на изложбата е Вера Млечевска, която е отговорна за интерпретацията и превода на японския опит и преживяванията на Станка Цонкова-Уша на един разбираем и по-достъп език. Диалог между двете, така описва Уша резултата от тази изложба – едно доказателство, че разликата във времето и в поколенията няма никакво значение, когато хората поддържат връзка и се разбират.

Програма

22 февруари 2023 - 26 март 2023 - Топлоцентрала