Виртуална разходка в изкуството: Биенале НАИВ България 2023

Жанр: живопис, скулптура

Можем да заявим, че наивът е най-жизнерадостното направление в изобразителното изкуство. От Русо Митничаря до съвременните майстори, наивизмът се превръща в глобален културен феномен, ръководен преди всичко от интуицията, тъй като в голямата си част неговите представители са самоуки художници. Без да се влияят от наложените академични традиции и необременени от ограничения и правила, те се уповават на своята фантазия и създават изпълнени с настроение произведения. На 22 март беше публикувана виртуалната изложба на Биенале НАИВ България 2023, в която разглеждаме творби на 99 артисти от 40 страни и 5 континента.

Произведенията са селектирани след отворена покана за участие, на която отговориха 312 художници и скулптори от цял свят. Резултатът е онлайн пътешествие през колоритния свят на наивното изкуство чрез онлайн експозиция от 267 творби. Международно жури в състав Аделина Филева, Силвано Биела, Франко Мора, Жерар Кампана, Жак Дюпон, Андрейка Нозе, Владимир Темкин, Биляна Генова и Даниела Осиковска присъди три награди: носителка на Голямата награда е Нина Накрадзе от Грузия, а нейни поддръжници са Стела Стефанова от България и Чезаре Нови от Италия. Наградата на публиката отива при Денис Тот от Хърватия, а Наградата на организаторите – при Хосе Хорхе Чавес Моралес от Перу.

Събитието е организирано от Салон на наивистичното и интуитивно изкуство в Белоградчик, където можем да разгледаме единствената по рода си музейна експозиция на наивно изкуство в България. Музеят разполага с над 300 живописни, скулптурни и графични произведения от 28 държави, които можем да видим на ул. Княз Борис I №43, Белоградчик. Без да напускаме дома си пък обхождаме Биенале НАИВ България 2023 онлайн тук.Може също да ти хареса