Японската гравюра Укийо-е в българските колекции

Жанр: гравюри

Националната галерия и посолството на Япония в България откриват изложба с японски гравюри Укийо-е. Влючени са гравюри от непознатата колекция на НАИМ БАН, от колекциите на художествените галерии в Сливен и Силистра, както и от фонда на Националната галерия. Поводът е 190-ата годишнина от издаването на най-популярната серия японски гравюри укийо-е – 53 спирки по пътя Токайдо на Утагава (Андо) Хирошиге.

Японските гравюри укийо-е запечатват градската култура от периода Едо (1603–1868), документират отварянето на Япония към света по време на периода Мейджи (1868–1912) и проправят пътя си до европейските пазари. Оказват влияние върху развитието на изкуството и културата в Европа, особено върху импресионистите и постимпресионистите. Тези гравюри пораждат интерес и в България, където в няколко музейни колекции, които започват да се формират около средата на XX век, са представени с едни от най-популярните теми. Укийо-е представляват традиционно японско изкуство. В буквален превод – „картини от плаващия (преходен/земен) свят“, в тях се влага нов смисъл, отнасящ се за отдаденото на удоволствия общество и могат да се разглеждат като изображения, илюстриращи всекидневието.

Към изложбата, включена в програмата на 34-тите дни на японската култура през 2023, са предвидени лекции, специализирани турове и уъркшопи, насочени основно към детската и младежка аудитория.

Откриването е на 17 октомври, 18:00 часа в Квадрат 500, вход откъм бул. „Васил Левски“.

Програма

18 октомври 2023 - 21 януари 2024 - Национална галерия Квадрат 500