Явор Цанев – метаморфози

Жанр: живопис, графика

Ретроспективната изложба на Явор Цанев в Националната галерия в Двореца включва графични, живописни и скулптурни произведения на автора, които пристигат от фондовете на Градската художествена галерия Борис Георгиев (Варна), Графичния кабинет при Международното биенале на графиката (Варна), Художествената галерия в Добрич, Художествената галерия Илия Бешков в Плевен, както и от семейството на художника и от частни колекционери. Платната ни разхождат във времевия диапазон между 1981 и 2014 година и по пътя си ставаме свидетели на развитието на Цанев, неговото специфично светоусещане и отраженията му в творбите, изяществото на формата поставено до откровени стилизации и полуабстрактни търсения и експресии, контраст, подсилен още повече от разнообразието от художествени техники.

Явор Цанев е художник с безспорен талант, интелект и задълбочени познания, а в произведенията му личи обстойното му разбиране за красотата, етиката, философията и историческата вечност. Силната му индивидуалност се проявява в непрекъснат стремеж да обогатява с нови изразни средства изкуството си. В картините му откриваме митологични и религиозни теми, към които подхожда с око на изследовател, записвайки наблюденията си в дневници.

Експозицията е съпътствана от каталог, чийто съставител е съпругата на художника Тоня Цанева. Официалното откриване е на 19 април от 18:00.

Програма

19 април 2023 - 02 юли 2023 - Национална галерия в Двореца