Завряна в ъгъла (бъдеща) изложба #4

Жанр: живопис, рисунки, обекти

Недко Солаков, живеещ в София, е сред най-известните художници от своето поколение. Професионалната му биография впечатлява с над 100 самостоятелни изложби в най-популярните музеи в Европа, Америка и Азия, с продължителното сътрудничество с някои от най-авторитетните и амбициозни международни галерии, както и с участието в множество международни биеналета (Истанбул, Сидни, Венеция, Ню Орлиънс, Тирана, Шарджа, Рига, Катманду, Москва, Севиля, Сао Пауло, Екатеринбург, Солун и други) и групови изложби по покана на куратори-визионери.

Той е единственият живеещ в България художник, който не само е бил национален представител на страната ни на Венецианското биенале, а и три пъти е бил включен в основния му кураторски проект. За участието си там през 2007 получава една от наградите. Недко Солаков участва и два пъти в най-авторитетната световна изложба за съвременно изкуство – Документа в Касел, Германия.

Зад този огромен успех стои умението на автора да разказва истории по теми, разбираеми и близки на всевъзможни зрители – от изтънчени куратори до такива, които почти случайно попадат в музеи. Визуалният език на Недко Солаков е наситен „разговор“ между рисунка, живопис, обекти, пространство и, разбира се, почти винаги текст – разказ, описание, коментар, игри на думи. Самите му истории са вид енциклопедия на сегашното време – изкуството и художниците, природата в цялото й многообразие, актуалната политика, социалната проблематика, героите на деня, взаимно обвързани от автора с много емоция, чувство за хумор, често със самоирония.

Проектът „Завряна в ъгъла самостоятелна изложба“ (‘A Cornered Solo Show’) започва още през 2021, когато авторът се обръща към директори и главни куратори на известни музеи с молбата да му предоставят „незначителен“ ъгъл в сградите на техните институции – ъгъл, който никога не е използван за изложби, но публиката има достъп до него.

Досега са реализирани три „ъгъла“ в големи европейски музеи: #1 – в MUDAM,  Музея за модерно изкуство на Великия херцог Жан в Люксембург (2021), #2 – в MAXXI – Националния музей на изкуството на ХХI век в Рим (2022), и в Горно Белведере във Виена, където „Завряна в ъгълa самостоятелна изложба #3 (с Чарлз Еше като моята артистична съвест)“, продължава до 19 юни тази година.

И трите изложби, обединени от непривично, странно, неизползвано досега ъглово пространство, разказват абсолютно различни истории, създадени специално за контекста им.

В Националната галерия в такова неизползвано до днес „ново“, макар и много видимо и лесно достъпно място в Двореца, „Завряна в ъгъла (бъдеща) изложба #4“ разказва въображаемата история на скромен придворен художник и неговата приятелка малка мишка, живеещи под стълбището на двореца.

-Ярослава Бубнова, куратор на изложбата

Програма

31 май 2024 - 01 септември 2024 - Национална галерия в Двореца