Заземяване

Жанр: живопис

Заземяване е основното послание в новата изложба на Петя Денева, с която авторката се опитва да ни разкрие нови хоризонти към Земята, като ни накара да се вгледаме в заобикалящата ни среда от различна гледна точка.

Експозицията, която можем да разгледаме от 15 до 31 май в Little Bird Place, представя 11 живописни творби, глинената пластика Кораб, както и отпечатъци с мастило на растения, създадени по време на престоя на Денева в резиденцията на галерията в село Лещен.

През последните няколко години Петя Денева работи основно в посока изследване на природните състояния. Идеята за изложбата се поражда от разговор между авторката и куратора на проекта д-р Станислава Николова за статията на Николай Райнов Окото на художника. Според Райнов „художествената работа е винаги синтез, който иде не от наблюдение, а от съзерцание“. Големият писател, мистик, философ, теософ и художник се опитва да разясни в текста процеса на творчество, като ни потопи в природата и нейните невидими сили. 

С творчеството си Денева се стреми да придаде усещане за съзерцателност, поставяйки ни в ролята на пътешественик, който изследва Земята. Според нея, „докато в града сме откъснати от природата, завръщането към Земята може да ни открие други хоризонти, може да е дори като пътуване към някоя непозната планета“, коментира Станислава Николова. Това е и причината в работите в настоящата експозиция да открием образа на космонавта.

„Докато рисува картините специално за изложбата в галерия Little Bird Place, се появява още една гледна точка, свързана с вглеждането в материята на обектите, които създава, и звездния космичен прах. Изграждащ всичко – от звездите и планетите до стръкчето трева, покълнало и устремено към светлината и живота, подобно на острие, Петя опитва да го въплъти деликатно в работите си, използвайки различни пасти, брокати, на места пясък, за да създаде материалност отвъд тази на боята“, допълва кураторката на изложбата.

Произведенията в Заземяване разглеждаме до края на месеца.

Програма

15 май 2024 - 31 май 2024 - Little Bird Place