Земя – текстилна изложба на Албена Будинова

Жанр: текстил

Новият проект на Албена Будинова Земя представя 13 текстилни произведения в една изложба на три локации – Варна, София и Пловдив.

Албена Будинова е графичен дизайнер на свободна практика. Завършва НХА, специалност „Плакат и визуална комуникация“. Тя е и основател на Лава Студио, чрез което цели да създава текстилно изкуство.

Идеята за Земя се ражда от това, че ние често разглеждаме природата като нещо отделно от човека. Противопоставяме идеята на състрадателната цивилизация с тази за природната жестокост, без да си даваме сметка, че нейното формиране е в отговор именно на естествените и природни правила.

„Градове ни се раждат сред джунгли, пустини, океани и са свързани с тях в един неразривен брак. Дивото, вечно раждащо се и вечно умиращо е част от човека. Непрестанните ни опити да се опълчим на нашата суровост показват колко трудно е понякога да приемем този дуализъм“, коментират хората зад проекта.

Земя е опит да обърнем сетивата си към първичните ни съставни части и да ги поканим в една хармонична цялост.  Чрез нея авторката търси допирните точки между човешката форма и природните стихии. Експозицията ни представя текстилни произведения, родени с помощта на техниката „тъфтинг“. Съвременният метод за създаване на текстилни творби се случва с помощта на пистолет, с който влакното на преждата се втъкава в плата. Този подход дава истинска свобода, но и изисква голям контрол.

Земя се спира първо в пространството на ReBonkers, Варна, където можем да я посетим от 24 април до 7 май. След това продължава към столицата, където можем да я открием в КО-ОП в периода 10–19.05. Последната спирка е Пловдив, където можем да я видим от 8 до 28 юни в Пловдивския културен институт.

Не пропускаме възможността да видим произведенията на Будинова на една от трите локации.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на НФ „Култура” по програма „Дебюти”.

Програма

24 април 2024 - 07 май 2024 - ReBonkers
10 май 2024 - 19 май 2024 - КО-ОП