Жорж Папазов – Осветителят

Жанр: живопис

Целогодишно разглеждаме няколко от платната на Жорж Папазов в Национална галерия Квадрат 500, а до март можем да се насладим на над 100 произведения, живопис и рисунка, предоставени от Националната галерия в София, Художествената галерия Жорж Папазов, Асоциациата на приятелите на музея Пти Пале, Националния музей за модерно изкуство в Загреб и от Universal Investment Advisory SA. Повечето от творбите виждаме за първи път в България.

Грандиозната изложба отбелязва 50-годишнината от смъртта на художника и е първата мащабна ретроспектива на негови картини от 1988 година насам.

Жорж Папазов се ражда през 1894 година в България, но творческият му път го отвежда в Прага, Виена, Мюнхен, Берлин и Париж, където се установява през 1924 г. Стилът му не се поддава на категорична жанрова формулировка: полуабстрактните му платна текат в една и съща река с абстрактния сюрреализъм, експресионизма, кубизма, фовизма и дадаизма. Едно обаче е сигурно – Папазов носи ярък експериментаторски дух и подлага фантазията на зрителите на цветови и структурни предизвикателства, които надскачат ограниченията на някое определено течение и го превръщат в един от най-интересните представители на универсалните движения от първите десетилетия на миналия век.

Изложбата е подредена хронологично и тематично и поставя картините на художника в контекста на европейския сюрреализъм. Експозицията включва както добре познати платна, така и някои от най-ранните рисунки на Папазов, създадени в Прага, Мюнхен и Берлин, фротажи и композиции с пясък и творби, вдъхновени от българския фолклор. В колекцията фигурират и портрети, тематични разработки по Русо, морски сюжети и пейзажи, както и произведения на военна тематика. Серията Осветители, която дава заглавие и на самата изложба, е посветена на спомените на художника от войната и е свързана с войниците-разузнавачи, които осветяват бойното поле с фенери, за да проучат състоянието на фронта.

Паралелно с изложбата е представен и богат каталог на български, френски и английски език, съставен от Мария Василева, който разполага със задълбочени сведения и неизвестни факти за живота и творчеството на Папазов; същевременно можем да се сдобием и с още един каталог, издаден от Националната галерия, и с преведената биография Жорж Папазов. По стъпките на художника. В Квадрат 500 пък на традиционното място на творбите на Папазов разглеждаме гостуващи негови картини от художествените галерии в Сливен и Ямбол.

Програма

16 декември 2022 - 19 март 2023 - Национална галерия в Двореца